Cigarrguide // Cigarrinfo

Hejsan,

Kul att du hittad in på vår sida för Cigarrer och cigarrpaket online och den här fliken.

Vi kommer på den här sidan att skriva om cigarrer, cigarrmärken och annat smått och gott kring cigarrer och tillbehör. Det kommer vara en lättsam och generell information som vänder sig till alla BOTL’s och SOTL’s.

PERDOMO – Varför inte?

Nu i den Svenska sommarvärmen, så känns värmen och Cigarrerna i Nicaragua inte långt borta, så varför inte dröja oss kvar där en stund. Förra inlägget så skrev vi om cigarrernas nya framsida, Nicaragua. Om ni minns så var det många kunniga personer som drog från Kuba på 50-talet och fann andra platser att odla tobak och producera Cigarrer. Många hittade Nicaragua som erbjud ett perfekt klimat med otroliga förutsättningar för att göra fantastiska Cigarrer.

Hur ser det då ut för Perdomo?, denna gigant och ett märke som blivit en av våra klara favoriter i Boden. Har du provat?, annars är det hög tid och förkovra dig lite i det här märket och testa på. Kör på, njut och luta dig tillbaka.

Varför inte testa på den här:

https://www.cigarrboden.se/produkt/perdomo-lot-23-robusto-maduro/

För att förstå ursprunget, kvaliteten och få en känsla för märket så får vi, likt så många gånger tidigare, förflytta oss till Kuba och den här gången till San Jose de Lajas. Då befinner vi oss ett långt långt stenkast från Havanna. Tja man kanske behöver fem eller sex stenkast, men här växte ingen mindre än Silvio Perdomo upp. Kort och gott så fick han bland annat sin utbildning vid H.Upmann där han arbetat i slutet av 30-talet och vidare till Partagas fabrik till slutet på 50-talet.

Äpplen faller inte långt från träden, eller är det Päron, nåja vilket som så gick självklart Silvio’s son Nick Perdomo Sr i sin fars fotspår och fick sin utbildning vid Marin & Trujillo fabriken och sen vidare till Partagas och sin far.

Å sen kom Castro, denna Castro…..Silvio hamnade i finkan och fick där spendera 12 år av sitt liv i olika fängelser och diverse hemska förhållanden. Nick Sr gick inte heller igenom det här utan problem och skottskadades tillochmed, men lyckades sen ta sig till USA.

De skapade sig ett nytt liv i USA och sysselsatte sig med annat än Cigarrer. På 70-talet flyttade de till Florida och sonen till Nick Sr, Nicholas Jr ville gärna ta sig igenom livet i sin far och farfars anda. Är ni med?, Vi är nu på generation 3 i den här berättelsen.

1992 startade Nicholas Jr en liten verksamhet, Nick’s cigarr och han började rulla Cigarrer i liten skala. Tänk er lite som starten på Apple, men där slutar likheterna. Men mycket som startar i smått, växer och blir stort, vilket även hände här och det är vi grymt glad över, vi på Cigarrboden och det borde även ni vara kära kunder.

I slutet på 90-talet så hade man vuxit och det hade även blivit alldeles för dyrt och tillverka i USA, så man flyttade tillverkningen till Esteli området i Nicaragua. Idag jobbar över 2 000 personer, och ja det är mycket, tänkt dig ett företag i Sverige med så många anställda. Fabriken kallas i folkmun ”El monstro” och det säger sig självt vad det betyder. Nicholas Jr är fortfarande det vakande ögat över allt i väntan på generation 4.

Så om du inte somnat, så hoppa upp sträck på dig, njut av live och varför inte börja med den här:

Perdomo Habano Bourbon Aged Robusto Connecticut

 

 

 

 

 

2018-06-01

Nicaragua – Kanske det mest intressant cigarrlandet!!

Låt oss först bege oss till Centralamerika och landa i landet som har samma yta som Grekland, nämligen Nicaragua. Så vad har vi på det här landet. Du finner bland annat den fina egenskapen att ha stränder både mot stilla havet och mot karibiska sjön. Om man knallar norrut så stöter man på Honduras och söder ut så hamnar man i Costa Rica, två andra välkända länder för cigarrer och ciggartillbehör. Så nu är ni med oss och vet var vi befinner oss.

Landet exportera mycket kaffe, nötkött, bananer och tobak. Vi kommer inte snurra in på kaffet just nu även om det är en intressant historia utan vi fokuserar på cigarrer och vårt eget intresse som bara ökar mer och mer för detta underbara cigarrland.

Åker man norrut så kommer man till de nordligare bergsregionerna och Estelí-området. Härifrån kommer några av värdens bästa cigarrer, som i internationell ranking är minst lika bra som kubanska cigarrer.

Hur kommer det sig att man kan lyckas så bra här. Som för så många cigarrländer så får man ge sig tillbaka till 50-talet och den kubanska revolutionen. Inget ont som för något gott med sig. Många kunskaps kunnande personer drog från Kuba för att hitta andra intressanta platser för att odla tobak och producera cigarrer. De lyckades hitta Nicaragua som erbjöd ett perfekt klimat med grymma förutsättningar för att odla kvalitetscigarrer som hamnar högt på rankinglistorna över värdens bästa cigarrer.

Invandringen och kunnande, borde snabbt ha gett resultat i fantastiska cigarrer, men tyvärr en hel del instabilitet och inbördeskrig samt ett och annat utfall av blåmögelsporer från de insmugglade fröerna från Kuba gjorde att världen fick vänta på sina cigarrer från detta land.

Ett och annat bakslag till kom och på slutet av 90-talet så kom en orkan, med extrema vindar och enorma vattenmängder. Infrastrukturen fick sig en smäll och cigarrnäringen drabbades hårt då vattnet som kom slog bort det översta bördiga jordlagret.

Vaken?, vi hoppas det annars får du allt piggna till för vi ska inte snurra in på mer politiska saker, naturkatastrofer utan hoppa vidare fram till nutid när saker börjar hända mer och mer i detta förlovade cigarr land. Nu så snurrar Nicaragua på 4:e platsen över producerad volym av cigarrer.

Esteli – Cigarrernas paradis

Om man kunde utnämna en huvudstad för tillverkning av cigarrer i Nicaragua så säger vi Esteli. En liten ort med ett invånarantal som Norrköping, men där stannar liknelserna. Förutom tobak så odlas det mycket kaffe i den här regionen, kaffe igen hmm vi ska hålla oss till cigarrer idag. Lite tips om leverantörer från den här regionen. Visst det finns många andra, men varför inte börja med de här, testa, känn nyanserna eller bara Njut!.

I den här regionen så ligger Cigarrvärldens just nu största snackis, Drew Estates Cigars (drewestate.com) , varför inte testa ett färdigt paket från dem https://www.cigarrboden.se/produkt-kategori/fardigapaket/drew-estate-paketet/.

Har du inte testat? Vad väntar du på, dags och ge dig in i en leverantör som vi älskar. Hoppa på tåget, testa, njut och koppla av. Vi kommer att skriva mer om dem i ett annat inlägg.

 

The Best Cigar of the Year for 2012 was given to Flor de Las Antillas.

Vilket statement från My Fathers Cigars (www.myfathercigars.com/) som också ligger i Esteli regionen, helt magiskt och fantastiskt. Jose Pepin Garcia bildade My Father Cigars och började själv redan som 11-åring och rulla cigarrer på Cuba, snacka om kunskap som lever vidare i hans motto ”Det handlar om en livslång passion!! Det är inte bara en Cigarr, det är en dröm”!.Tänk på den:). Var inte rädd och testa och varför inte slå till direkt med Flor de Las Antillas, kolla här:

https://www.cigarrboden.se/produkt/flor-de-las-antillas-robusto/

Sist men absolut inte minst ska vi snurra in på en till producent i Esteli området, nämligen Perdomo, ja se där Perdomo, wow säger vi, älskar detta. Vi hoppas att du också ska upptäcka och få njuta av de här cigarrerna. I slutet på 90-talet flyttade de till en ny specialfabrik, El Montro, näst störst i Nicaragua, toppen säger vi.

Cigarrer härifrån rankas alltid högt i tester, men den goda kvaliteten kommer inte till ett alltför dyrt pris. Här kan alla testa, köpa å njuta. Varför inte?, låter helt logiskt och ok för oss. Vill du steppa upp lite så måste du bara testa:

https://www.cigarrboden.se/produkt/perdomo-habano-bourbon-aged-robusto-connecticut/

Så det var det hela, köp, njut å må bra!!, vi återkommer snart igen.